preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovitica

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježen Međunarodni dan pismenosti i u predmetnoj nastavi

Autor: Martina Pavičić Barberić, 15. 9. 2015.

Obilježili smo Međunarodni dan pismenosti pismenom vježbom Slušam, čitam, pišem, razmišljam u  svim razredima predmetne nastave na satovima  hrvatskog jezika u knjižnici 10. rujna 2015.

Sati su održani u suradnji učiteljice hrvatskog jezika Gordane Ščrbačić i knjižničarke Martine Pavičić Barberić.

 Govorili smo o tome što uopće je pismenost i njenoj važnosti. 

Knjižničarka je ukratko prepričala priču Becky Bloom i Pascala Bieta Uljuđeni vuk, kojom je već obilježen Međunarodni dan pismenosti u razrednoj nastavi, s naglaskom na dijelove priče o učenju čitanja, odlasku u knjižnicu i korištenje knjižničnim fondom, savladavanju tehnike čitanja i izražajnom čitanju naglas. Učenici su iz svega zaključili koliko su upornost, ustrajnost, trud i rad bitni u svemu.

Zatim su učenici prepisivali ulomke iz priče s temom učenja čitanja.  Svaki razred je imao vlastiti ulomak za prepisivanje lijepim rukopisom. Nakon prepisivanja, učenici su s učiteljicom i knjižničarkom analizirali svaki prepisani ulomak. Svi su se uistinu potrudili oko točnog, urednog i čitkog prepisivanja u kojem se vidio odmak od njihovog uobičajenog rukopisa.

 Zajedno sa radovima i iz razredne nastave, najuredniji i najčitkiji te točno i najljepše prepisani ulomci iz pojedinih razreda ukrasili su pano povodom Međunarodnog dana pismenosti ispred knjižnice.

Učiteljica im je ukazala na posebnost i jedinstvenost  rukopisa svake osobe te utjecaj pisanja rukom na razvoj procesa u mozgu.

Također, pismenost nije uvijek bila svima dostupna i to nije bilo tako davno, a i danas u svijetu ne mogu sva djeca ići u školu, već moraju raditi od malih nogu i neka su u ratom zahvaćenom području. Koliko god je našim učenicima ponekad teško ići u školu i ispuniti sve obaveze, ipak imaju sreće zbog dostupnosti  učenja te znanja pisanja i čitanja što im omogućava sposobnost razmišljanja svojom glavom.
Tražilica
 
Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Trnovitica / Velika Trnovitica 96, HR-43285 Velika Trnovitica / os-velika-trnovitica.skole.hr / ured@os-velika-trnovitica.skole.hr
preskoči na navigaciju