preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovitica

Login
 
Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Integrirani dan (III. i IV.r. PŠ): Školska knjižnica-poučavanje informacijske pismenosti
Autor: Martina Pavičić Barberić, 19. 5. 2015.

Potakniti prošlogodišnjim dobrim i ugodnim iskustvom, učenici 3. i 4. razreda Područne škole Nova Ploščica sa učiteljem Zdravkom Ređepom su i ove godine imali integrirani dan u školskoj knjižnici 19. svibnja. Na dva sata hrvatskog jezika, satu razrednika i  likovne kulture su bile prisutne teme knjižnica, čitanje,  knjige, knjižnični fonda, informacijska pismenosti i sl.


Najprije smo na satu razrednika upoznavali prostor knjižnice, što se sve u njoj nalazi, knjižnični fond i korištenje referentne zbirke, dopušteno i nedopušteno ponašanje u knjižnici i prema knjigama, što sve knjige vole…

Put od autora do čitatelja i sve bitno na tom putu smo prepoznali i upoznali na prvom satu hrvatskog jezika.

Na drugom satu hrvatskog jezika pročitana im je priča  Jakov lektor Kašmira Huseinovića  praćena skeniranim ilustracijama iz knjige, a zatim smo je prepričavali pomoću ilustracija ubačenih u slajdove s pitanjima te na kraju zajednički i vlastitim riječima zaključili po(r)uke priče. Ova priča im je objasnila i dočarala tko i što su lektori i nakladnici, razliku između lektorovog zanimanja nekad bez računala i sada s računalima te važnost točnosti i kvalitete tiskanih knjiga za čitatelje.

Na zadnjem satu likovne kulture učenici su sami izradili knjigu od kartonskog papira pomoću uputa knjižničarke koju su oslikali s četiri ili šest ilustracija vlastite priče o knjigama i čitanju, a na kraju su ispričali priču vlastite knjige uz usporedno pokazivanje ilustracija. Sve su odlično ilustrirali i ispričali.

Učenici su i sami posudili knjige, što inače radi njihov učitelj.

Mnogo su naučili, zabavili se, nasmijali, stvarali i uživali u knjižnici.  

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju